torsdag 20 januari 2011

Designade hotellkojor i de norrländska trädtopparna...

..har fått äventyrslystna vildmarksbesökare från hela världen att söka sig till den lilla byn Harads.

Strax utanför den norrbottniska byn Harads, fyra mil norr om Boden, ligger Brittas Pensionat. En K-märkt träkåk från 1930-talet som tidigare tjänat som ålderdomshem.

Även om ägarna, Britta och Kent Lindvall, aldrig tvivlat på sin affärsidé – genomdesignade hotellkojor placerade i träd – har man trots allt tagits på sängen av det mäktiga genomslag projektet fått.

–CNN rapporterade om oljeutsläppet i Mexikanska golfen som första nyhet, sedan kom inslaget om oss och därefter ett om president Obama, berättar Kent Lindvall som tillsammans med hustrun tilldelades utmärkelserna Årets bodensare, samt Årets landsbygdsföretagare.

Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet här

Stieg Larsson, Robyn och den starka svenska ekonomin — lägg till Spotify på listan över vad som imponerar utomlands

- Spotify har lyckats lösa ett politiskt problem som handlat om hur vi ska se till att musikproducenterna ska få betalt. Nu får de till och med betalt från konsumenter i Kina, säger brittiske premiärministern David Cameron.
(...)
- Sverige är ett litet land men vi har de bästa utvecklarna i världen, säger Lorentzon som tillsammans med Daniel Ek grundat musiktjänsten.

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter här

måndag 10 januari 2011

Vart är kulturen på väg? Vad innebär kultur och kulturliv i Sverige om 30 år? Hur förändras spelplanen – och spelreglerna?

SweCult i samarbete med Riksbankens Jubileumsfond och Sveriges Kommuner och Landsting inbjuder till konferensen Kultursverige 2040.
Vilka är utmaningarna, överraskningarna? Vilka är de sega strukturerna? Vad av det vi ser idag är dagsländor och vad är tunga trender? SweCult, det svenska kulturpolitiska observatoriet, inbjuder alla i KulturSverige – utövare, politiker, arrangörer, organisationsfolk, företagare, journalister, kulturförvaltare, forskare till samtal i dessa frågor. För två år sedan ordnade vi konferensen KulturSverige Nu. Nu lyfter vi blicken framåt.

Som underlag har vi tagit fram boken FRAMTIDEN ÄR NU – KULTURSVERIGE 2040: VAD VI VET, VAD VI TROR, VAD VI VILL. Redaktörer är Tobias Nielsén och Sven Nilsson. I boken har 30 forskare, journalister och kulturdebattörer inbjudits att tänka kring kulturens innebörd och betingelser på 30 år sikt med utgångspunkt i vad vi redan kan se i nuets dynamiker. FRAMTIDEN ÄR NU väver en bild med både våldsamma förändringar och ett märkligt lugn inom ett trögrörligt system.

Anmäl er här

Program och mer info här