tisdag 22 februari 2011

The art of selling your heart!

Kurserbjudande i Gävleborg
För konstnären Linda Nordfors tog det 8 år att hitta ett sätt att sälja som passande hennes personlighet. Nu kan hon leva på sin konst och dessutom frikostigt dela med sig av sina erfarenheter som flitigt anlitad konsult i det egna bolaget Linda Nordfors Kommunikation och Affärsutveckling.

Nu har även Du chansen att bli en av de första entreprenörerna i Gävleborg att få ta del av Lindas erfarenheter i ett säljseminarium som är anpassat till villkoren och förutsättningarna i ett kulturbaserat företag. ALMI Företagspartner Gävleborg AB har erhållit medfinansiering av Regionförbundet Gävleborg och Tillväxtverket för att kunna göra en särskild satsning på utveckling av entreprenörskap inom de Kulturella och Kreativa näringarna under en 2-årsperiod. Vi har även etablerat ett samarbete med Länskultur Gävleborg för att få ökade kontakter inom det kulturella området.

En av våra första insatser i projektet är att utveckla en arbetsmodell inom ”konsten att sälja” som kan ge energi och impulser till ett delvis nytt förhållande till begreppet - Försäljning. Vi inbjuder nu företagare att ansöka om en plats i den första seminarieomgången med sista anmälningstid den 20 mars 2011. Vi vill att du som söker ska jobba minst halvtid i ditt företag idag och att det finns intresse och ambitioner att utveckla verksamheten under 2011 och framåt. Vi har plats för 15 företagare i den första gruppen.

Skicka din intresseanmälan eller ring på nedanstående adress för ytterligare information:

Anders Gunnarsson
Företagsrådgivare Kulturella och Kreativa Näringar
ALMI Företagspartner Gävleborg AB
Box 1399, 801 38 GÄVLE
Besöksadress: Nygatan 12
Tel dir: 026-66 36 66
Mobil: 070-661 17 78
www.almi.se/gavleborg

måndag 14 februari 2011

Forskning visar att kultur stärker ledarskap och får medarbetarna att trivas bättre

I söndagens DN skriver Maciej Zaremba om en chefsutbildning som genomförts i forskningssyfte med stöd av bl a Vetenskapsrådet, Stressforskningsinstitutet, Försvarshögskolan mf l. En kontrollgrupp har gått en traditionell chefsutbildning medan den andra gruppen utsatts för kultur. Kulturgruppen fick varje gång uppleva konstnärligt förtätade och upprivande vittnesmål, som de inte kan få ihop till ett budskap eller en sensmoral. Då tvingas de släppa slentriantänkandet och dömandet och tänka själva, högt – tillsammans med andra. Det kallas ”Schibbolet”, ett konstnärligt collage av prosa, lyrik och dokument, komponerat av musikern Julia Romanowska som i egenskap av forskare vid Karolinska institutet stressade cheferna med Kafka, Majakovskij, klezmer och Maria Callas om vartannat.

Resultaten är häpnadsväckande och till och med mätbara, inte bara hos cheferna utan även hos deras medarbetare. Sex månader efter avslutad kurs hade de vilkas chefer utsattes för Kafka, Jelinek och Höga visan (samt för varandra) markant högre nivåer av DHEA-S i blodet än de vilkas ledare ingick i kontrollgruppen.

Hormonet DHEA-S är liksom själva livsgnistan. Det är det som väcker nya celler till liv som ersätter det dryga kilot av vår kropp som avlider varje dygn. Om DHEA-S sjunker, vilket inträffar när vi blir stressade eller känner att livet är en trasa, bildas färre celler och förfallet tar över. Vi tappar orken, blir lättare sjuka och åldras i förtid. Och omvänt. Man blir pigg och yster när hormonnivån stiger. Vilket det alltså gjorde hos folk vilkas chefer var tredje vecka bombarderats med litteratur, musik och omöjliga frågor. De blev frejdigare till sinnes, fick stadigare självkänsla, sov bättre och orkade mera. Hur har det gått till?

Det verkar som om deras chefer genomgått en smärre personlighetsförändring. Ett test som alla fått genomgå före och efter kursen visade att cheferna i konstgruppen hade högre beredskap att ingripa mot orätt, var dristigare, mindre konflikträdda och mer empatiska än förr. Anmärkningsvärt, eftersom personligheten är en stabil konstruktion. Den som är blyg, utåtriktad eller pedantisk när han är tjugo lär vara det också vid femtio. Det är nästan bara långa relationer samt djupa kriser, som krigstrauman eller kärlekspassioner, som kan förändra vårt jag.

Den hypotes man ville testa var ifall konsten, som påverkar de snabbaste delarna av hjärnan, kunde liksom bakvägen ruska om chefspersonens sinnelag? Ta sig förbi överjagets hämningar och invanda tankemönster? Ansvarskänslan är ju just en känsla, ingen intellektuell konstruktion.

Läs mer i Maciej Zarembas tankeväckande artikel.


Källa: Dagens Nyheter

måndag 7 februari 2011

Affärsdesign KKN - för dig som vill utvecklas i rollen som företagare

Som ett systerprojekt till KKN Gävleborg driver Almi projektet Affärsdesign KKN fram till 2012.

Projektet har två syften:
1. Rådgivning direkt till företagare inom de kulturella och kreativa näringarna
2. Inhämta kunskap om förutsättningar och behov för företagare inom de kulturella och kreativa näringarna.

Affärsdesign KKN jobbar med en modell som innebär att man genomför intervjuer med enskilda företagare, inhämtar kunskap om deras behov och sen formar insatser och åtgärder direkt utifrån vad företagen efterfrågar.

Vill du veta mer kontakta projektledare Anders Gunnarsson:
Tel 026-66 36 65, Mobil: 070-661 17 78
Epost: anders.gunnarsson@almi.se

Region Gotland förbättrar möjligheterna för kulturella och kreativa näringar

Rådet för Kulturella och kreativa näringar ska besöka ett antal regioner i Sverige för att få inblick i och kunskap om de förutsättningar som råder för kulturella och kreativa näringar i olika delar av landet.
En träff med företrädare för det nybildade Region Gotland visar att kulturella och kreativa näringar är en brett förankrad och viktigt del av det gotländska näringslivet. Samtidigt konstateras att det ändå finns mycket arbete kvar att göra för att dessa näringar ska ses som lika naturliga och viktiga som andra typer av företagande. Därför arbetar regionen med att utveckla formerna för det offentliga stödet för att förbättra möjligheterna också för kulturella och kreativa näringar.

Rådet och regionen var överens om att det viktiga för de offentliga aktörerna är att skapa goda förutsättningar för alla typer av företagande.

Läs mer här
Källa: regeringen.se

Branchguide för musik på verksamt.se

Vill du starta företag eller utvecklas som företagare inom musikbranschen?
På verksamt.se finner du information, verktyg och e-tjänster från flera myndigheter på ett och samma ställe.
Under våren kommer man att släppa fler branchguider inom kulturella och kreativa näringar bla för följande brancher:
Dataspel
Litteratur och text
Mode och design
Bild och form
Scenkonst
Film

Kolla in verksamt.se/musik

Det är Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket som utvecklar verksamt.se i samverkan.