tisdag 29 mars 2011

Svaren till EU:s grönbok om KKN är nu analyserade

Tobias Nielsén har sammanfattat de viktigaste slutsatserna på www.kulturekonomi.se:

- Det finns ett behov av att öka tillgängligheten till finansiering för företag inom KKN, framför allt för små och medelstora företag.
- Det finns ett stort stöd för en bred syn på innovation som innefattar kulturbaserad kreativitet.
- Aktörer som arbeter med lokal och regional utveckling måste öka deras stöd till kultur och dess angränsande sektorer som del i deras specialiseringsstrategier.
- De kulturella och kreativa näringarna måste uppmuntras att experimentera, och att fullt ut utnyttja teknologi, särskilt IKT.
- Fler möjligheter till multi‑disciplinära och gränsöverskridande kreativa samarbeten mellan kulturella och kreativa institutioner, alla sorters företag, universitet och forskningsinstitutioner måste tillhandahållas.
- Upphovsrätt är viktigt för en rättvis belöning för kreativitet.
- Läskunnighet måste främjas vidare.
- Internationella samarbeten och utbyten måste stärkas ytterligare.

Länk till hela dokumentet

Kreativitet och design i Söderhamn

Det var fullsatt när Söderhamns kommun bjöd in personer verksamma inom design och media i torsdagskväll för att lyssna till Andreas Carlsson.
Läs mer här

fredag 4 mars 2011

Modell A - Kulturen som en motor för utveckling, genom insatser i skärningspunkterna mellan kultur, besöksnäring och näringsliv.

Inom ramarna för KKN Värmland har det initierats en djupgående utvecklingsprocess i Arvika kommun. Syftet är att utgå från kulturen som en resurs för att öka Arvikas möjligheter till utveckling och i förlängningen skapa en hållbar utveckling där attraktiva livsmiljöer står i centrum. Processen syftar till att stärka aktörerna, involvera partners och utöka nätverk samt att förädla och utveckla deltagande verksamheter.

Modell A har också en tydlig regional dimension som gör modellen/metoden möjlig att använda i andra kommuner och regioner än Arvika och Värmland. Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling vid Karlstads universitet, följer processen.

På uppdrag av Region Värmland och Arvika kommun har WSP Group med TYP Kulturkapital som underkonsult inlett arbetet med Modell A. Läs mer om den processen och ladda ned rapporten om Modell A här