tisdag 19 april 2011

Härifrån till verkligheten!

Creative Stockholm arrangerade i onsdags ett seminarium på temat “Härifrån till verkligheten”. Seminariet filmades av Generator och finns att se i sin helhet på denna länk. Kolla gärna in filmen för seminariet är fullt av exempel på olika satsningar inom de kulturella och kreativa näringarna, forskningserfarenheter och kommunala och regionala perspektiv. Kulturrådet och Tillväxtverket fick avslutningsvis försöka förklara hur pengarna till handlingsprogrammet för kulturella och kreativa näringar har använts.

onsdag 13 april 2011

Kulturbryggan lanseras - 50 miljoner i potten!

I vårt uppdrag ingår att etablera en försöksverksamhet, som inte bara ska fördela medel, utan också vara ett alternativ till andra statliga bidragsgivare.

Risktagande är därför av stor betydelse för hur Kulturbryggan ser på sitt arbete. Vi måste våga lägga de första pengarna i idéer som andra institutioner är obenägna eller oförmögna att satsa på. Vi vill att Kulturbryggan ska ge stöd till nyskapande och banbrytande initiativ. Mot den bakgrunden har vi nu utformat ett förfaringssätt som kan fånga upp sådant som inte alltid syns från de etablerade institutionernas synvinkel.

Det gör vi på minst tre sätt:

1. Vi lanserar stödformen Startstöd - ett stöd på omkring 100 000 kr för att testa projektidéer som ännu är i sin linda. På så sätt kan Kulturbryggan bli en katalysator för att släppa fram nya aktörer inom främst det fria kulturlivet.

2. Vi introducerar en ny form av bedömning av projektansökningar. De sökande kan själva önska kompetensprofil på den som ska bedöma ansökan. Till vår hjälp har vi sammanställt en pool av trettio bedömare som representerar nytänkande och bredd.

3. Vi inför korta handläggningstider, samt generösa öppettider för rådgivning och information. Genom dialog, projektpresentation och uppföljning kan vi härigenom identifiera kulturprojekt utanför de traditionella ramarna.

För verksamheten har 50 miljoner kronor avsatts, fördelade på 25 miljoner per år 2011 och 2012. Under denna tid ska Kulturbryggan även sträva efter att hitta samverkan med andra finansiärer. Vi ska pröva olika sätt att arbeta med frågan genom att:

* Uppmuntra och stödja projektägare att finna finansiering från annan part
* Pröva samverkan med olika modeller för mikrofinansiering.
* Identifiera och uppmärksamma "goda exempel".
* I kontakt med privata kulturfonder, näringslivet och andra undersöka förutsättningar och intresset för finansiell samverkan med Kulturbryggan för t.ex. gemensamma utlysningar, stöd till enskilda kulturprojekt, samt bildandet av en framtida kulturfond för donationer.

Läs mer på Kulturbryggans webbplats

Källa: www.regeringen.se

måndag 4 april 2011

Milleniumeffekten i kronor för Stockholmsregionen

Inspelningarna av Millennium-filmerna har fått pengar att rulla till Stockholmsregionen. 960 miljoner kronor – så mycket beräknas exponeringsvärdet av regionen hittills ha generat, enligt en ny rapport. Och om tre år spås värdet ha fördubblats.
– Studien visar att filmen är praktisk taget oslagbar när det gäller att marknadsföra en region och en stad. Vi ser också hur film med kraft skapar jobb och tillväxt på både lokal och regional nivå, säger Anders Ekegren, ordförande för Filmregion Stockholm-Mälardalen, en av initiativtagarna till rapporten. Läs hela artikeln i DN

Läs även kommetaren om rapporten på kulturekonomi.se