onsdag 22 juni 2011

Generator Sverige - ny samlingssajt för kunskap, kompetens och nätverk kring kulturella och kreativa näringar

generatorsajten kan du läsa mer om Gävleborgs och övriga medlemsregioners arbete med kultuella och kreativa näringar och se klippen från konferensen 20-21 juni när Sveriges samtliga regioner pitchade sina initiativ, idéer och verksamheter. Region Gävleborg blev medlem i Generator 2011:

Om Generator
Sverige är ett land som sjuder av företagande. Och vi har ett näringsliv som skördar stora framgångar. Men allt har en gång sprungit ur något litet. Ur idéer som kanske först verkade naiva och galna. Men som lyckades få fäste – och gro. Det är värt att komma ihåg. En idé behöver näring från många håll för att växa och spira. Kulturella och kreativa verksamheter är en kraft som kan utveckla Sverige och bidra med mervärden som utvecklar såväl produkter och tjänster som samhället i stort. Generator Sverige skapar förutsättningar för utveckling av kultur, kreativitet, entreprenörskap och innovation med målet att stärka de kulturella och kreativa näringarna och ge dem den roll och legitimitet som motsvarar deras ekonomiska betydelse och tillväxtpotential. Genom att sprida kunskap, arbeta med kompetensutveckling och utgöra ett nätverk bidrar Generator till att Sverige genom sina regioner utvecklar en världsledande konkurrenskraft baserad på kulturella och kreativa näringar.

•Kunskap – spridning av information via web, nyhetsbrev, publikationer.
•Kompetens – utveckling och genomförande av workshops, seminarier och utbildningar.
•Nätverk – föra samman rätt aktörer vid rätt tillfälle.

Generator erbjuder också:
Omvärldsbevakning: tillsammans med Volante ger vi ut 20 nummer av Analysbrevet per år, dessutom håller vi koll på vad som händer i Sverige och världen via vår web.
Kunskapsbank: vi samlar rapporter, presentationer, filmer och annat på webben. Målet är att det hos oss ska gå att hitta det mesta som är skrivet på området.
Publikationer: Varje år har Generator ett fokusområde som utöver att behandlas i olika arrangemang resulterar i en årlig publikation. I år tar vi tillsammans med CRED i Region Halland fram en metodhandbok för hur man bygger gränsöverskridande möten som resulterar i ekonomisk, social och kulturell tillväxt.
•Generatorkonferensen: varje år arrangerar vi en konferens i en ny Generator-region. Läs mer under fliken Norrköping’11.

söndag 19 juni 2011

Gävleborg pitchar Galaxen på Tillväxtverkets nationella konferens 20 juni!

Gävleborgs satsning på ett innovativt centrum för postproduktion av film kommer att presenteras nationellt då Tillväxtverket och Generator samlar de initiativ som görs för att stärka de kulturella och kreativa näringarna. Alla Sveriges regioner och län arbetar nu med kulturella och kreativa näringar. Dessutom sker arbetet i samverkan mellan kultur- och näringslivsansvariga. Arbetet sker i flera konkreta projekt, till exempel i Blekinge med affärsmodellen Proof of Concept eller filmprojektet The Galaxy of Post Production i Gävleborg.

- Det finns en stor drivkraft och potential för tillväxt inom de kulturella och kreativa näringarna. Och de blir allt viktigare för innovationer och konkurrenskraften inom näringslivet i ett bredare perspektiv, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

På måndag den 20 juni kommer representanter för landets regioner och län till Stockholm för att presentera sina satsningar under ett möte på Scandic Foresta på Lidingö. Mötet arrangeras av Tillväxtverket i samarbete med Generator Sverige. Generator Sverige är en samarbetsplattform för regionerna där man tillsammans utvecklar kulturella och kreativa näringar för att de ska nå sin fulla potential. Arbetet bedrivs genom gemensamma projekt, Generatorkonferensen, omvärldsbevakning med mera.

Läs mer om projekten i Blekinge och Gävleborg:
Proof of Concept: www.bth.se
The Galaxy of Post Production: www.galaxypost.se

Källa: Tillväxtverket

lördag 18 juni 2011

Filmbranschen stärker Gävleborg!

Nu satsar vi på ett innovativt centrum för postproduktion av film och digitala medier

Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige har prioriterat projektet ”Gävleborg/Dalarna postproduktion av film”, som drivs av den ideella föreningen the Galaxy of PostProduction, att finansieras av den europeiska regionalfonden ERUF med 4050000 kr.

Idag finns en rad framstående aktörer inom postproduktion och efterbearbetning av film och digitala medier i Gävleborg. Kilafors i Bollnäs är ett naturligt centrum där välkände filmklipparen Håkan Karlsson bor och arbetar. Han har tidigt visat på vägen för hur näringen kan utvecklas. Att gemensamt arbeta för att marknadsföra kompetens, etablera nätverk och hålla den på högsta nivå kräver målmedvetet arbete och ett starkt engagemang.

- ”Det här är jättekul”, säger Region Gävleborgs ordförande Sven-Åke Thoressen. ”Det kommer att få stor betydelse för utvecklingen av den här näringen som också betyder ett starkare näringsliv i hela regionen.”

Satsningen ska utveckla regionen till ett innovativt centrum för postproduktion och efterbearbetning av film och digitala medier. Den regionala kompetensen och infrastrukturen som finns är viktiga för satsningen och ska leda till att professionella företagare inom området kan utvecklas, växa och att nya företagare kan välkomnas. Projektet ska tillhandahålla en välutvecklad konkurrenskraftig infrastruktur och verka för att finna nya finansieringsformer för branschen.

- ”Det här projektet gifter ihop tradition med ny spetsteknik – tänk att jobba med det senaste i film och media och samtidigt ha tillgång till den skönhet och livskvalitet som Gävleborg erbjuder”, säger Mats Törnquist, regiondirektör på Region Gävleborg.

Delfinansiärer är Region Gävleborg, Landstinget Gävleborg, film i Dalarna och ett antal kommuner i Gävleborg och Dalarna och projektet beräknas pågå till och med 2013.Total budget är 8 100 000 kr.

Kontakt:
Håkan Karlsson, initiativtagare 070-6784037
Ola Rutz, projektledare 070-4712700
Anna Beminge Linde, Region Gävleborg 073-2742784

www.galaxypost.se
www.regiongavleborg.se

söndag 12 juni 2011

Distinkt Dam - Nytt koncept för kvinnliga företagare i de kreativa eller gröna näringarna

Önskar Du mer energi, mod och inspiration?
Är Du redo att möta framgång?
Distinkt Dam ger dig handlingskraft och ett nätverk för affärssamverkan!


Konceptet består av fyra aktiva lördagar i form av workshops som ger inspiration, energi och konkreta kunskaper om hur du kan utveckla dig själv och ditt företag tillsammans med företagare inom andra verksamhetsområden.

Programmet innehåller bl.a. visuell och muntlig presentation/gestaltning, storytelling,kommunikation och nätverkande, samarbete och teambildning, kompetensanalys och projektmetodik m.m. och strukturakuten som ger analysverktyg och metoder som hjälper dig att omvandla idéer till handling.

15 oktober Storytelling
Presentationer, fysisk gestaltning.
Ledare: AnneLee Vikner, skådespelerska
och dramatiker. OBS. Vi arbetar normalt utomhus. Kläder efter väderlek! Plats: Jädraås Herrgård

29 oktober Kommunikation. Nätverk / samarbete i affärsrelationer
Ledare: Ulrika Forsberg,dramacoach, Drama Dam och Maria Forssén, internationell ”nätverksmotor” och grundare av Shenet och SO Stockholm. Plats: Ranbogården. Söderhamn

12 november Bildspråk. Visuell gestaltning
Ledare: Stina Wollter, bildkonstnär. Plats: Stenegård, Järvsö

3 december Ta nästa steg! Kompetensanalys. Teambuildning. Strukturakuten
Ledare: Mai Lundell,verksamhetsutvecklare, projektledare, Distingo Art & Management AB och Lilian Klasson, affärsutvecklingskonsult, Stratvise AB. Plats: Växbo Krog.

Läs mer på Distinkt Dams webbplats

tisdag 7 juni 2011

Konstens betydelse för hälsan - ny kurs på Högskolan Dalarna

Kursen kommer att belysa konst & kreativitet i relation till hälsa och välbefinnande. Modeller och metoder kring de olika konstformerna bild,dans, musik, drama kommer att behandlas.

Kursen vänder sig i första hand till Dig som är verksam som konstnär eller som yrkesmässigt arbetar med andra människor (hälso- och sjukvård, äldrevård, social service, skola etc.), men även till Dig som på olika sätt är intresserade av sambandet mellan konst och hälsa.

Kursen startar torsdag den 20 oktober 2011 och avslutas torsdag den 31 maj 2012. Övriga inplanerade datum för undervisning under höstterminen är 21/10, 24/11 samt 25/11.Under vårterminen tillkommer ytterligare två tillfällen (datum meddelas senare).

Sök nu:
Nu kan man söka till "Konstens betydelse för hälsan"! Info: www.du.se klicka på Fronter, logga in som gäst.
Besök kursrummet VÅ 1038 HT 1 1.

Antagningen sker löpande och det finns 30 platser. Kursen är på 10 poäng= 30%.