tisdag 28 februari 2012

Kombinatörer - bortglömda företagare eller inkubatorer till framtidens företagande?

Välkommen till ett seminarium som presenterar aktuell forskning om kombinatörer - de som kombinerar företagande med anställning -  i Gävleborg! 20 MARS KL. 9.30-11.00 på Region Gävleborg. Mer info och anmälan HÄR

Över 40% av Sveriges företag ägs och drivs av kombinatörer. Det kan ses som ett uttryck för ett livsstilsföretagande. Men balansen mellan företagande, anställning och privatliv är inte helt oproblematisk. Hur kan vi stötta Sveriges bortglömda företagare som i vissa fall även kan ses som inkubator för framtidens företagande?

CARIN NORDSTRÖM presenterar ett omfattande undersökningsmaterial på seminariet och lämnar gott om plats för diskussion. Carin Nordström forskar om kombinatörer, företagare som kombinerar sitt företagande med anställning. Det forskningsarbete som påbörjats med kombinatörer i Gävleborg 2010 genom Högskolan i Gävle fortsätter hon under 2012 med samma inriktning, nu som som doktorand på Mittuniversitetet i Östersund

Max 30 platser, först till kvarn!

I behov av projektmedel? Kom till Söderhamn och träffa Kulturbryggan 6 mars!

Är du en kulturpionjär med nyskapande idéer? Är du konstnär och vill testa en ny metod? Är du nyfiken på hur du ska hitta ekonomiskt stöd till ditt innovativa kulturprojekt? Eller jobbar du som tjänsteman eller politiker och vill få en bild av vad Kulturbryggan erbjuder? Då ska du ta tillfället i akt och boka in den här dagen i kalendern:
Tisdagen den 6 mars är du varmt välkommen att träffa Kulturbryggans ordförande Bo-Erik Gyberg. Informationsträffen kommer att informera om vårt uppdrag, våra kriterier och riktlinjer, och vilken typ av projekt vi vill stödja. Mer info om besöket i Söderhamn finns på Kulturbryggans blogg.

Källa: http://www.kulturbryggan.se/



torsdag 23 februari 2012

Så fungerar kulturen som drivkraft i ekonomin

Vi är på plats på Wapnö Slott utanför Halmstad för att vara med om en heldag som handlar om kulturen som drivkraft i ekonomin. Värd för dagen är Region Halland och så här skriver de i programmet:
"Kulturella och kreativa näringar har en avgörande roll för samhällsutvecklingen. Så långt vet vi. Men hur kan en region stötta uppkomsten av kreativa kraftfält och innovativa miljöer?"

I nybildade Region Halland söker de svar på frågan genom att använda den italienske ekonomiprofessorn Pier Luigi Saccos teorier och metoder. Sacco är världsledande forskare inom sitt område som just är kulturens nya och avgärande betydelse för ekonomin i det post-industriella samhället. Han och hans forskarlag har tagit fram utvecklingsprogram för en lång rad regioner runt om i världen. Projektet Kreativa kraftfält inleddes under hösten 2011 och slutrapporten ska levereras i december i år. Kreativa kraftfält ska ge ett högkvalitativt beslutsunderlag för de halländska politikerna och skapa bätte förståelse för sambandet mellan kultur, kreativitet och ekonomisk tillväxt.

Man kan följa Pier Luigi Saccos föreläsning idag mellan 10.30-12.00 och läsa mer om hur Halland arbetar med kulturella och kreativa näringar HÄR.

tisdag 21 februari 2012

Känner du till alla stöd som finns att söka hos Länsstyrelsen i Gävleborg?

Som företagare inom de kulturella och kreativa näringarna kan du söka stöd på samma villkor som andra hos Länsstyrelsen. Men enligt handläggare Marita Forssell är det inte lika vanligt att man gör det. ”Det verkar som många inte känner till de här möjligheterna” säger hon. Därför har KKN Gävleborg tillsammans med Länsstyrelsen i Gävleborg gjort en kort sammanställning över de företagsstöd som finns att söka hos dem och du hittar foldern här.
Det är allt från mikrostöd till konsultcheckar, investeringsstöd och stöd till samverkansprojekt. Man kan söka för både mindre och större belopp och för en rad olika investeringar i sitt företags utveckling. Marita Forssell uppmanar alla som tänker söka att kontakta handläggarna på Länsstyrelsen först: ”Vi vill gärna träffa alla som tänker söka och diskutera igenom deras idéer. Det är bättre att börja så än att lägga tid på att fylla i blanketter utan att ha fört en dialog med oss först."

Här kommer du direkt till sidan för företagsstöd på Länsstyrelsen Gävleborg med kontaktupgifterna till handläggare och mer information.

Det finns även möjlighet att söka medel för utvecklingsprojekt inom ramarna för Landsbygdsprogrammet hos Länsstyrelsen. Aktuella prioriteringar och kontaktpersoner hittar du här.




måndag 20 februari 2012

Spaning Halland - Kulturen som drivkraft för regional utveckling

I slutet av veckan åker jag och Malin Blom, projektledare i residence 1 på Movexum, på studiebesök till Region Halland för att höra mer om hur de arbetar med kulturella och kreativa näringar. I Halland är man på gång med en stor och bred satsning som utgår från den italienske professorn Pier Luigi Saccos teorier om ”Kulturen som drivkraft för regional utveckling”. Vill ni vara med och spana kommer Generator Sverige sända live här med start kl 10.30 nu på fredag. Men på torsdagen ska vi först till Varberg och besöka Alexandersoninstitutet och CRED Inkubator – Creative Destination Halland, som precis som Movexum fått extra medel för att stärka sitt abete med att skapa tillväxt och ökad lönsamhet i företag inom kulturella och  kreativa näringar.  

torsdag 16 februari 2012

Ljusne Dag & Natt 2 mars

Är du intresserad av hur kultur och konst kan användas som motor i samhällsutveckling? Då ska du komma till Ljusne den 2 mars där projektet Konstkraft Ljusne verkligen kraftsamlar och arrangerar ett program med seminarier och events som fortsätter långt in på natten! Här är deras hemsida med hela programmet  + anmälan. Nedan ett sammandrag av seminarieprogrammet på Folkets Hus.

LJUSNE DAG:
  • Gullspångsmodellen - kultur för en socialt hållbar miljö, Staffan Hjalmarsson, kulturutvecklare, Gullspångs kommun http://www.gullspangsmodellen.se/
  • Not Quite: en plats och ett nätverk för professionella konstnärer, hantverkare och formgivare, Fengersfors bruk, Åmål http://www.notquite.se/ Sara Vogel-Rödin, konstnär och verksamhetsledare
  • Skorstenslöst och kreativt - Nu kommer upplevelseekonomin! Lasse Ekstrand, kulturdebattör, författare, och universitetslektor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle
  • Detroit & Ljusne – platser i förändring, Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, och författare till bl.a. Övergivna platser, och Avgrunden. http://www.jornmark.se/
& NATT:
På kvällen fortsättter programmet i Kraftstationen och Smedjan med  bl a:
  • Testa lasergraffiti
  • Videokonst av Daven Xu
  • Prova på smide
  • LYSBANG
  • Lisa & Kroffe
  • Söderhamns danssommarjobbare
  • Att bli sin egen entreprenör - med kulturpristagaren Destiny Johanna Bergvall  …
  • ... och mycket mycket MER!

onsdag 15 februari 2012

ANMÄL DIG IDAG: Hur långt vill du nå? Vad kan hindra dig?

Har du en ny affärsidé du vill förverkliga? Vill du utveckla dig själv och ditt företag? Nu kör Movexum igång ett pilotprojekt för dig som är företagare i de kulturella och kreativa näringarna tillsammans med bolag i Movexum. Projektet, Residence 1, förenar traditionell affärsutveckling med upplevelsebaserade kreativa processer och samverkan mellan olika branscher.
Ur innehållet: 
• Visuell och verbal kommunikation tex ”storytelling”, personligt varumärke och marknadsföring
• Kompetensanalys
• Effektiva team och ledarskap
• Nätverkande
• ”Strukturakuten” inkl affärsprocess och presentation av ett eget ”case”

Residence 1 sammanför företagare från olika branscher för att tillsammans skapa affärsutveckling, kreativa möten och nya nätverk. Läs hela inbjudan här

Läs intervjun med projektledare Malin Blom i magasinet Affärer

Ansökan skickas till Movexum senast onsdagen den 15 feb 2012

För frågor kontakta:
Malin Blom
073-782 1838
malin@movexum.se




måndag 13 februari 2012

Utveckla Gävle med evenemang och upplevelser!

Gävle kommun bjuder in till en eftermiddag med evenemang och utveckling av Gävle i fokus den 21 mars kl 12-16 i Läkerol Arena. Syftet är att lära känna varandra bättre, se vilka möjligheter som ligger i Gävles turismstrategi samt börja arbetet med att skapa affärer tillsammans genom paketering och samarbeten. Vi kommer även att informera, prata och diskutera kring de evenemang som är planerade i Gävle 2012-2014.

Tipsa gärna kollegor i branscher som också jobbar med evenemang på något sätt!

Anmälan senast den 14 mars till Joakim Lundberg, evenemangsansvarig på Gävle kommun.
Telefon: 026-17 23 93 eller joakim.lundberg@gavle.se.

måndag 6 februari 2012

OBS! Inspirationskvällen om filmturism 9 februari i Segersta är inställd pga sjukdom.

Tyvärr är inspirationskvällen kring filmturism i Segersta den 9 februari inställd pga sjukdom. Vi hoppas få ett nytt tillfälle framöver.

Vad säger företagen? Röster från Kreatörskaravanen.

Nu ligger en fin sammanfattning av Kreatörskaravanen i Gävleborg ute på Generator Sverigens hemsida med reflektioner från dagen, bilder och videointervjuer med de företagare vi träffade!

torsdag 2 februari 2012

Grattis Bosse Persson till Oscarsnomineringen!!!

Ljudteknikern Bosse Persson är Oscarsnominerad i kategorin Sound Mixing för sitt arbete med David Finchers The Girl with the Dragon Tattoo. Han nomineras tillsammans med David Parker, Michael Semanick och Ren Klyce. Bosse Persson driver Europasound är en av medlemmarna i The Galaxy of Postproduction och kommer från Dalarna.
Läs mer på Region Gävleborgs hemsida samt på Svenska Filminstitutets.
Mer info om övriga Oscarsnomineringar och årets gala hittar du här.

onsdag 1 februari 2012

Grattis Sandvik Materials Technology och Vasamuseet till final i Stora Kultur- och Näringslivspriset för bästa samarbete 2011

22 mars på Stora Teatern i Göteborg koras vinnaren i Swedish Arts and Business Awards. Besök hemsidan för att köpa anmäla er till galan, inspireras och läsa om de andra bidragen.

Sandvik Materials Technology och Vasamuseet driver ett forsknings- och utvecklingssamarbete om materialutveckling:
"Ett långsiktigt samarbete som inriktar sig på forskning inom tre områden: korrosion, hållbarhet och bevarande. Samarbetet är resultatet av ett gemensamt initiativ och syftar dels till att bevara Vasaskeppet, dels till att generera nya kunskaper för båda parter. För Sandviks del innebär samarbetet även ett varumärkesbyggande där man kommunicerar företagets spetskompetens. Intresset för projektet har varit stort, även från internationellt håll och gett uppmärksamhet både till Sandviken Materials Technology och till Vasamuseet. Avtalet löper idag på 5 år, med option att förlänga i ytterligare 50 år."

Juryns motivering till nomineringen
Projektet ger ett utmärkt exempel på kombinationen mellan gårdagens tekniska spetskompetens och dagens. Ett unikt långsiktigt samarbete mellan en av Sveriges mest anrika verkstadsföretag och Sveriges kulturhistoriska nationalskatt.