tisdag 27 mars 2012

Innovation handlar även om kultur, estetik och det existentiella

Idag gästbloggar Emma Stenström, biträdande rektor vid Handelshögskolan i Stockholm på Näringsdepartementets innovationsblogg. Hon skriver om arbetet med den nationella innovationsstrategin men jag tycker hon sätter ord på varför vi behövt (behöver?) en tids fokus på kulturella och kreativa näringar i Sverige (samt en uppdaterad konst- och kulturpolitik naturligtvis) och vad vi kan vinna som människor, företagare och samhälle genom att inkludera, respektera (och betala för!) kompetensen från de här branscherna såväl i utvecklingen av nya tjänster, produkter och upplevelser som i strategier, processer och innovationssystem som i oss själva och hela samhällsbygget. Respekt Emma Stenström! Läs hela hennes inlägg här.

Här följer ett litet utdrag:
"Framåt och inåt – bakut och utåt

Skulle jag karaktärisera skillnaden mellan ett konstnärligt och ett ekonomiskt synsätt, utifrån mina erfarenheter från att undervisa på bägge håll, är det att konstnärerna ser framåt och inåt, medan ekonomerna ser bakåt och utåt. Om jag till exempel introducerar ett problem i samhället, säg hög ungdomsarbetslöshet, föreslår genast mina konststudenter nya lösningar, som inte har prövats förut, och de tar ofta sig själva som utgångspunkt och lever sig in i hur situationerna skulle upplevas. Ekonomstudenterna, å andra sidan, riktar snarare sin blick åt andra hållet; mot vad som har gjorts förut, mot beprövade modeller. Dessutom använder de sällan sig själva som exempel, oavsett vad frågan gäller, utan ser snarare till en större, mer abstrakt, samling människor. Att få dem att leva sig in i en situation är ofta en reell utmaning.

Konstnärer och humanister behövs i arbetet med innovationsstrategin
Drar man det till sin spets, kan man säga att skillnaden är att det konstnärliga synsättet värdesätter det subjektiva, unika och nya, medan det ekonomiska värdesätter det objektiva och beprövade. Självfallet är det en generalisering, och likaså finns det stora individuella skillnader, men trots allt är det skrattretande hur ofta man ser exempel på de två förhållningssätten på respektive skola. Själv är jag av uppfattningen att bägge behövs, speciellt om vi ska få till hållbara innovationer. Men ibland kan jag tycka att det konstnärliga synsättet glöms bort, och jag har till exempel tidigare uttryckt att jag saknar konstnärer och humanister i arbetet med att ta fram den nationella innovationsstrategin.

Lägg därtill att de kan hantera de estetiska parametrarna väl: förmågan att berätta, visualisera eller på andra sätt gestalta idéerna. Det är inte heller en oväsentlig tillgång i dagens samhälle. För att inte tala om det som jag ser som den verkliga styrkan, det som jag brukar kalla ”kulturell kompetens”: förmågan att lägga märke till subtiliteter, läsa och tolka symboler, skapa mening och framför allt inte vika för frågor av emotionell, etisk och existentiell karaktär."
Fortsätt läsa här

måndag 26 mars 2012

Maxa din kreativitet - Utveckla dina företagsidéer.

Alla företag kan utvecklas om de bara har de rätta verktygen. Var med i vår workshopserie där du tillsammans med andra kreativa företagare får verktygen för att utveckla dina idéer och din verksamhet.
Workshopserien innehåller övningar där du bla lär känna din målgrupp bättre, testar på trendspaning och tar fram nya produktidéer. Produktutvecklingen kommer att vara på ett konceptstadium och med dig från workshopserien kommer du ha en konkret plan för hur du tar ditt koncept vidare.
Workshopserien görs i samarbete mellan GävleDala Designlab och Almi Företagspartner GävleDala och vänder sig till företag inom de kreativa näringarna.

När: 
Dag 1: 25 april kl.9.30-16.00
Dag 2: 14 maj kl.9.30-16.00
Plats: Maxim-Nöjesstationen, Muréngatan 1, Gävle
Kostnad: 500 kr exklusive moms/deltagande företag
Anmälan&Info här: Senast 18 april

onsdag 21 mars 2012

SLÖJD + KONSTHANTVERK + DESIGN + MATHANTVERK+BESÖKSNÄRING

Hur formar vi framtidens affärer?
  • Jobbar du med slöjd, konsthantverk, design, mathantverk, kulturarv, besöksnäring?
  • Eller jobbar du för att skapa goda förutsättningar för dessa näringar?
  • Ser du behov och utrymme för nya upplevelser, tjänster och produkter?
Välkommen till det första DIALOGFORUM som arrangeras av projektet Residence 1 som drivs av Movexum. Dialogforum arrangeras i samverkan med Region Gävleborg, Länskultur Gävleborg och Hälsinglands museum.
När: 31 mars kl 16.15 – ca 20.00
Plats: Hälsinglands museum.

Vi vill öppna för nya perspektiv och möjligheter för att utveckla bättre affärer inom slöjd, konsthantverk, design, mathantverk, kultur och upplevelser. Din roll som vår gäst är att bjuda på din kunskap och ditt perspektiv för att skapa bättre förutsättningar för dessa branscher i Gävleborg.

 Till att börja med serveras en fantastisk regional buffé med utvald dryck till självkostnadspris (100 kr) komponerad av Peter Ågren på Valbo Street. Bara namnen på rätterna är värda en omväg!
Kvällens specialinbjudna debatt- och samtalsledare:

Maria Forssén , civilekonom med en bakgrund inom detaljhandel och media. Driver det kvinnliga affärsnätverket Shenet, mötesplatsen och galleriet So Stockholm i Kungsträdgården samt den årliga Trendgalan som lyfter fram personer som hittat nya sätt att nå ut och nå framgång inom media, design, lifestyle och IT. Maria har ett ben i näringslivet och ett i kulturvärlden, hon har bla varit med och tagit fram Mötesplats Stockholm för Arbetsförmedlingen Kultur och Media och drivit Creative Stockholm -26 Stockholmskommuners samverkansprojekt under 2011. Maria leder också workshops för Movexums projekt Residence1 här i Gävleborg och arbetar för är ökat nätverkande över gränser.

Disa Åberg har ett förflutet bl a som kulturchef i Umeå och Helsingborg, distriktschef på SVT samt länsmuseichef i Norrbotten. Numera tar Disa uppdrag som kulturproducent och är just nu engagerad som projektledare för Svensk Hemslöjds utställning "Lilli och prinsen" på Prins Eugens Waldemarsudde sommaren 2012.

Vi bjuder även på en festlig avslutning på utställningen TOLV FORMAT.
 Anmäl dig senast 27 mars via länken nedan. OBS! Begränsat antal platser!


Varmt välkomna!!

onsdag 14 mars 2012

Vill du ta ett steg vidare - gör det nu tillsammans med andra!

Första workshopserien är igång och nu öppnar vi för en helt ny omgång. Dessutom finns det några platser kvar till den workshopserie som kommer ligga på lördagar och kör igång redan nästa vecka.
"Jag har drömt hur länge som helst att Movexum ska ha en kreativ inkubator" och "Äntligen får man kombinera sin kreativitet med affärsutveckling" är några av kommentarerna från första workshopen där man jobbade tillsammans med konstnären Mikael Reuter och affärsutvecklaren Mai Lundell. "Några upptäckte geniala lösningar som skulle göra dem unika och attraktiva som partners, det blev mycket snack om samverkan direkt" säger Mai Lundell.

Har du en ny affärsidé du vill förverkliga? Vill du utveckla dig själv och ditt företag? Nu kör vi igång ett pilotprojekt för dig som är företagare i de kulturella och kreativa näringarna tillsammans med bolag i Movexum.

Välkommen till Residence1 – KKN Inkubator
Vi förenar traditionell affärsutveckling med upplevelsebaserade kreativa processer och samverkan mellan olika branscher. Vi erbjuder dig en workshopserie à fyra heldagar som anordnas på olika platser i länet. Residence1 sammanför företagare från olika branscher för att tillsammans skapa affärsutveckling, kreativa möten och nya nätverk.

Workshopserien innehåller bla:
• Visuell och verbal kommunikation tex ”storytelling”, personligt varumärke och marknadsföring
• Kompetensanalys
• Effektiva team och ledarskap
• Nätverkande
• ”Strukturakuten” inkl affärsprocess och presentation av ett eget ”case”

Vi erbjuder även individuell affärscoachning kopplat till de gemensamma workshopserierna för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt deltagande. I Residence1 – KKN inkubatorn gör Movexum för första gången en riktad insats till företagare från de kulturella och kreativa näringarna. Residence1 är ett av de fyra projekt som Tillväxtverket valt att satsa på bland ett tjugotal ansökningar i en utlysning riktad till landets inkubatorer. Projektet sker i samarbete med Region Gävleborgs projekt, KKNII.

FÖR ANMÄLAN FÖLJ LÄNKARNA NEDAN:
Workshopserie 1 , Fulltecknad
FÅTAL PLATSER KVAR: Workshopserie 2 , Helg, start den 24 mars. Anmäl dig genom att klicka här senast 16 mars.
NY SERIE: Workshopserie 3 , start den 2 maj. Anmäl dig genom att klicka här senast 9 april.

För frågor kontakta:

Malin Blom
073-782 1838
malin@movexum.se

eller Mai Lundell
070-290 99 35
mai.lundell@telia.com

Mer info på http://www.movexum.se/

fredag 9 mars 2012

Hemslöjd i tiden

På bloggen http://www.kulturekonomi.se/ intervjuas Eva Ohlsson som är kanslichef för den statliga myndigheten Nämnden för hemslöjdsfrågor, NFH, som arbetar för att stärka hemslöjden i hela Sverige. På frågan om vad som är skillnaden mellan slöjd och konsthantverk svarar hon: "Skillnaden mellan hemslöjd och konsthantverk kan vara hårfin och är inte det viktigaste. Oftast sker den mest spännande utvecklingen i gränslandet mellan slöjd och konsthantverk."

Hon ska gå i pension senare i år och på frågan om vilka utmanigar som väntar på hennes efterträdare säger hon så här:
"Det är så mycket som talar för hemslöjden just nu: den globala DIY-rörelsen, att människor vill vara delaktiga och skapa själva, konsumtionskritiken, sökandet efter de hållbara alternativen samt nyfikenheten på och längtan efter den djupa kunskapen. Att öppna upp hemslöjden och ta tillvara denna ungdomliga trend och peka på möjligheterna inom hemslöjden när det gäller både nyförtagande och kvalificerad utbildning. Myndigheten har ett brett uppdrag som är både stimulerande och utmanande. Det sträcker sig från barn och unga till näringsverksamhet, från att ta tillvara och förmedla handlingsburen kunskap, det immateriella kulturarvet, till att förnya och utveckla. Utmaningen ligger i att få fler att upptäcka hemslöjdens möjligheter på både kultur-, närings- och utbildningspolitisk nivå och försöka riva stuprörstänkandet."

Läs hela intervjun där hon bland annat pratar om samverkansmodellen här.