fredag 11 januari 2013

Kulturkonsumtionen ökade kraftigt under 2012

Bio, konserter och teaterbesök. Vi svenskar lägger allt mer pengar på kultur. Tittar man närmare på Statistiska centralbyråns tillväxtstatistik så ser man att gruppen "kulturella tjänster" ökat med 8 procent vilket alltså också bidragit till tillväxten.
Läs mer eller lyssna till inslaget på sverigesradio.se

onsdag 9 januari 2013

Extra Kulturfrukost på Silvanum 23 januari med exklusivt besök av John Thackara

John Thackara (1951) är utbildad i filosofi och journalistik men arbetar med design och innovation som arbetsfält. Han är känd internationellt för sitt arbete som projektledare för design- och innovationsnätverket Doors of Perception. Thackara designar inte produkter utan evenemang, projekt och organisationer. Han föreläser världen över och använder sig av olika kreativa ingångar för att få igång diskussioner kring vad nästa steg i en hållbar ekonomi skulle kunna vara. Länk till inbjudan 

Kan man designa ett nytt ekonomiskt system som bidrar till en hållbar framtid?
"We don't need reminding that the challenges are grave. But making people feel guilty doesn't help. I prefer to talk about practical actions that people are taking now, all over the world. I use these stories to start conversations about what the next steps can be".
Living Systems – Next Economy?
I framtidens ekonomi kommer värde skapas på sätt som berikar våra naturliga och sociala tillgångar. Istället för att basera samhällsekonomin på energi från fossila bränslen går vi mot en tid som tar sin energi från sju miljarder människors tid, färdigheter och kreativitet.
Co-management – On Innovation and Human Energy
Oavsett om det är handlar om stadsutveckling, innovationer, vård och omsorg eller ledarskap av en organisation, institution, region eller ett företag bör olika intressenter arbeta mer tillsammans. Men hur?
Johan Thackara gästar Sverige under en vecka och kommer förutom Kulturfrukosten på Silvanum i Gävle även göra föreläsningar bland annat på Högskolan i Gävle, Konstfack i Stockholm, Designhögskolan  i Umeå samt Högskolan i Dalarna. Vi är stolta över att kunna bjuda in till en extra kulturfrukost med denna exklusiva gäst som beskrivs som världsledande företagsprovokatör och designguru.
Föreläsningen kommer att hållas på engelska och modereras av Charlotta Netsman, Region Gävleborg och Michael Toivio, Futureperfect (futureperfect.se).
Läs om och lyssna till Thackara via följande länkar:
Doorsofperception.com

http://vimeo.com/25778889

http://www.youtube.com/watch?v=DiMtzzh9oG8&noredirect=1

Kulturfrukosten på Silvanum är gratis men du måste anmäla dig till: kulturfrukost@gavle.se