söndag 10 juli 2011

”jobs follow people” - ny undersökning om kulturens roll som motor för tillväxt och attraktionskraft

Rudolf Antoni,utredare och biträdande näringspolitisk chef på Fastighetsägarna presenterade förra veckan i Almedalen en rapport om kulturens betydelse för städers attraktivitet Rapporten som ingår i en större studie tas fram i ett samarbete mellan Fastighetsägarna och Handelns utredningsinstitut, läs mer o deras arbete här. I en intervju på kulturekonomi.se säger han bl a som svar på frågan om kulturens roll är viktigare på landsbygden eller i storstäderna:

"Ingen stad kan överleva utan ett minimum av kulturutbud. Faktum är att många mindre städer i landet har svårt att överleva i konkurrens med regionhuvudorterna. Ofta försöker man skapa ett tillräckligt handelsutbud för att få befolkningen att stanna trots att externa köpcentrum och närhet till större städer i princip gör det omöjligt. Jag tycker istället att man borde satsa på andra kvaliteter som bra skola, bostäder och omsorg. Detta kombinerat med en satsning på den lokala kulturen kan skapa en attraktiv boendemiljö och istället vara ett alternativ till stadslivet".

I rapporten "Kulturen och Staden" har man rankat Sveriges större städer enligt SOM-institutets kultur- och livsstilsanalys och de slutsatser man drar är bland annat:

Ingenting säger så mycket om en stad som de människor som bor där. Deras sammansättning, deras livsstil, vanor och attityder är stadens puls och själ. Att studera hur detta urval av Sveriges största städer rankas i förhållande till varandra är relevant eftersom det är de som i stor utsträckning konkurrerar om befolkningen. Det är de större städerna som lockar med sitt utbud av aktiviteter, jobb och människor. Det de erbjuder är möjligheter att förverkliga drömmar inom arbetslivet,familjelivet, det sociala umgänget eller rent självförverkligande. En stad är summan av vad som finns där, vem som finns där och vad som är på gång. Svaren på dessa frågor ger dig värdet av stadens attraktionskraft.
För att få igång en positiv tillväxt krävs en attraktiv miljö med goda villkor. Det lockar till sig nya invånare och nya investeringar. Det i sin tur leder till att nya företag söker sig till staden vilket stärker arbetsmarknaden. Detta leder i sin tur till ökade skatteintäkter och en mer välmående kommun som kan satsa på att skapa en mer attraktiv miljö. Då är bollen i rullning och utvecklingen följer en positiv spiral. Men utmaningen ligger i att få igång den här rotationen. Traditionellt sett har vi sedan industrialismens era alltid först satsat på företagen och arbetsmarknaden för att stimulera utvecklingen och tillväxten. Här har det skett ett skifte och allt fler inser att vi i dagens samhälle där ”jobs follow people” är det stadens attraktivitet som är den bästa punkten att satsa på för att få bollen i rullning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar