måndag 30 maj 2011

Inspiration och nätverkande i Hofors

För att ge företagare från de kulturella och kreativa näringarna i Hofors en möjlighet att träffas och knyta nya kontakter samt få nya tankar och inspiration kring tjänsters och produktens värde i relation till prissättning bjöd Entré Hofors och Etablera in till en föreläsnign med Linda Nordfors under rubriken "Sälj dig dyrt och heligt". KKN Gävleborg medfinansierade kvällen och att döma av den intensiva diskussionen och entusiastiska stämningen så var det en mycket uppskattad och lyckad kväll som dessutom inspirerade och gav metoder till att på ett konkret sätt se över ett område som är både svårt och känsligt för många; värdering och prissättning.
Projet Affärsdesign KKN som drivs av Almi var också närvarande och knöt värdefulla kontakter.
Läs mer här

Funded by me!

Crowd funding och mikrofinansiering är på allas läppar när det gäller att hitta breddad finansiering. På Funded by me, en ny svensk sajt, kan vem som helst lägga upp sitt projekt, det kan vara inom kultur, idrott eller välgörenhet i någon form, och sen via sina sociala nätverk jobba för att få stöd till att förverkliga det.

KKN -steget vidare

hette en spännande tankesmedja som arrangerades av Volante Academy som vi var med på förra veckan. Där diskuterade vi utifrån deltagarnas samlade erfarenheter och fick via olika inspel både utmanande, reflekterande och inspirerande framtidsblickar. Vi från Gävleborg fick också chansen att berätta om det intressanta arbete som görs ute i kommunerna för att på olika sätt synliggöra, stärka, skapa mötesplatser för företagare och andra aktörer inom det gränssnittet mellan näringspolitik och kulturpolitik. Här fins en sammanfattning av den dagen.

måndag 16 maj 2011

Succé i Nordanstig!!

Som ett led i en pågående inventerig av de kreativa näringarna i Nordanstig arrangerades den 7 maj en heldags kulturmanifestation ”Kulturgryning” där KKN Gävleborg var en av medfinansiärerna.
Syftet var att komma i kontakt med så många kulturutövare som möjligt och därigenom få så brett underlag som möjligt till inventerigen.
Kulturgryning var också ett försök att aktivera det "nordanstigska" kulturlivet i form av en manifestation som gagnar kulturen och som också är vitaliserande för kulturlivet självt i samverkan med näringen. Detta lyckades över förväntan, man fick kontakt med ca 100 kulturutövare och hade ca 600 besökare, vilket ökar förutsättningarna för en årligt återkommande aktivitet.

En slutrapport kommer levereras under juni månad.

Här finns alla artiklar om Kulturgryning samlade

Visionsboxen - tankar om framtiden och de kulturella och kreativa näringarna

Visionsboxen är en sammanfattning av den tankesmedja som samlades under Generatorkonferensen i Piteå. Diskussionen fokuserade dels på megatrender för samhället i stort, dels på utmaningar och utvecklingsspår som påverkar kulturella och kreativa näringar.

Ladda ner hela visionsboxen på generators hemsida

Smakprov ur samanfattningen:

HUR?
Det nya kan inte planeras fram.
Däremot kan förutsättningarna bli bättre.
Det offentliga måste våga släppa taget. Kreativitet sker nästan
alltid i marginalen innan det godtas av massan. Men fler kan
känna sig respekterade i sina första försök och få hjälp att ta
steget vidare.

Det stora har alltid börjat i mindre skala
Små stöd kan göra underverk. I stället för enbart stöd till etablerade – stöd till många, tidigt och ofta. Men rikta stöden mot de
som siktar långsiktigt: verksamheter i stället för projekt.

Var begriplig
Var konkret och specifik istället för att vara abstrakt eller övergripande.
Använd inte ”kulturella och kreativa näringar” utan
att fundera över vad du menar. Anpassa ordval och förklaringar
beroende på vem du pratar med.

VAR?
Stanna inte vid det lokala
Ingen plats är självförsörjande. Försök istället att se platsens roll i
helheten. Den kritiska massan kan inte uppnås överallt, men i ett
större system. Alltför många ”kreativa” handlingsprogram stannar
vid de lokala gränserna, men kom ihåg att din plats bara kan
lyckas i ett fruktbart sammanhang.


Källa: Generator

Pilotprojekt för lärosäten med konstnärlig examen - nya medel att söka!

Inom programmet kulturella och kreativa näringar inbjuder Tillväxtverket lärosäten som har program och kurser med konstnärlig examen att ansöka om finansiering för pilotprojekt för utveckling av entreprenörskap i utbildningar och program. Sista ansökningsdag är 8 juni 2011.

Tillväxtverket vill med satsningen bidra till att stärka entreprenörskapsinslag i utbildningar och hitta modeller som är nyskapande och/eller framgångsrikt kan stärka utbildningens entreprenörskapsinslag.

Vi söker projekt som på längre sikt kan förändra strukturer i utbildningar för att öka entreprenörskapskraften genom att skapa projekt av pilotkaraktär.

Mer info, kontaktpersoner etc finner du här

Källa: Tillväxtverket