fredag 18 december 2009

Kultur som motor i ekonomisk och teknisk utveckling

DN Ekonomi skriver idag att 2009 är det bästa filmåret sen 2003 och att den svenska filmen har högsta andelen av biointäkterna sedan mätningarna började på 1960-talet.
Försäljningen av biobiljetter ökade till 15,7 miljoner under årets elva första månader, en ökning med 13% om man jämför samma period 2008. En av förklaringarna är filmatiseringen av författaren Stieg Larssons Milleniumböcker: "Män som hatar kvinnor", "Flickan som lekte med elden" och "Luftslottet som sprängdes" som varit exceptionellt framgångsrika enl. Cissi Levin Frenkel, vd för SFI. "Luftslottet som sprängdes". Delar av postproduktionen, klipparbetet har gjorts i Kilafors av filmklippare Håkan Karlsson som via Fiber Optic Valley utvecklat en helt ny teknik för filmklippning och postproduktion som kommer lanseras internationellt.

– Det är en världsrevolutionerande teknik som öppnar dörrar vi tidigare inte haft säger Kenneth Skoglund, frilansande ljudläggare (bosatt i Gävle kommun)som bland annat jobbat med producenten för Titanic James Cameron, i ett tidigare pressmeddelande från Fiber Optic Valley.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar