fredag 26 oktober 2012

Nya nätverk och försäljningskanaler för slöjd, konsthantverk och besöksnäringen

Under försommaren genomfördes en pilotstudie i Bollnäs kommun vars primära syfte har varit att genom en lärandeprocess hitta möjligheter att lyfta hantverket som näring. Sex företagare har deltagit och nu är rapporten klar.

Kort sammanfattning av resultatet:

Arbetet i pilotstudien har bidragit till att synliggöra och definiera utvecklingspotentialer för att lyfta konsthantverket som näring och en ökad försäljning för konsthantverkare. Konsthantverkarna själva har bidragit med tankar, synpunkter, konceptuella och konkreta idéer. Att ta tillvara på deras engagemang och energi är viktigt i fortsatt utvecklingsarbete.
Arbetet har synliggjort hot mot en kommande process och resultatet bidar till samsyn för de inblandade parterna kring utvecklingspotentialerna, något som är viktigt för det fortsatta arbetet med konkretisering och genomförande. Rapporten innehåller förutom konsthantverkarnas idéer, ytterligare förslag till säljfrämjandeåtgärder i form av återförsäljare och webbaserade försäljningskanaler. Även dessa förslag baserar sig på fakta som kommit fram under själva processen. Utvecklingspotentialer är skiftande i sin karaktär och speglar att det finns olika behov och drivkrafter bland konsthantverkarna. Att lyfta konsthantverket som näring innebär att ta hänsyn till de olika behoven och drivkrafterna och skapa, inte bara en utan flera möjligheter till utveckling och ökad försäljning.

Förhoppningen är att resultatet av studien bidrar till ett fortsatt och konkret arbete för att lyfta konsthantverket som näring och göra Hälsingland attraktivare i turistens ögon. Att alla inblandade parter har möjlighet att arbeta gemensamt mot uppsatta mål. Läs hela rapporten i KKN Gävleborgs rapportbibliotek (scrolla längst ner på sidan) Eller ladda hem och läs som pdf här.

Pilotstudien har genomförts i samverkan mellan Bollnäs kommun, Länskulturen Gävleborg, Region Gävleborg och Hälsingland Turism. Processledare: ACT Sweden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar