torsdag 28 januari 2010

Kulturella och kreativa näringar utvecklar

KKN Värmlands projektledare David Lindeby och Bo Edvardsson, professor vid Centrum för Tjänsteforskning på Karlstads universitet skrev en gemensam debattartikel i NWT förra veckan i anslutning till KNUFF-seminariet som jag skrivit om här tidigare:

Vi drömmer om att företag i Värmland ser det som en självklarhet att ha en konstnär eller kreatör i sin styrelse. Vi önskar att kultur ska vara ett lika självklart inslag vid representation som sport. Och vi längtar efter att få se mer av universitetets forskning användas i utvecklingen av de värmländska företagen.

Vi är inte ensamma om att tro på kulturens betydelse för tillväxt och innovationer. Sedan länge har ett dynamiskt samspel mellan kompetens, kreativitet och kultur visat sig vara motor i regioner, kluster och företag som växer och skapar attraktionskraft. I september förra året kunde vi, för ovanlighetens skull, se en näringsminister och en kulturminister stå sida vid sida och presentera ett nytt nationellt handlingsprogram för kulturella och kreativa näringar.(...)

Handlingsprogram är bra. Handling är ännu bättre. Enligt en kartläggning av Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS, arbetade 434 323 svenskar i kulturella och kreativa näringar 2007. Av dem fanns 8 674 i Värmland. Det här är en sektor som ständigt ökar, mellan 1995 och 2005 ökade arbetstillfällena med 15 procent. Samtidigt minskade tillverkningsindustrin med 8 procent och tjänstesektorn ökade med 20 procent. Fakta talar sitt tydliga språk. Vi hör ministrar prata om att vår förmåga att utveckla entreprenörskap och innovationer är avgörande för Sveriges fortsatta utveckling, men om vi ska tänka nytt behöver vi göra annorlunda.

Läs hela artikeln här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar