söndag 24 januari 2010

Skådespelare i unik
test kring kultur och digital teknik

Onsdagen den 13 januari skedde en unik test i Söråkers Folkets hus kring hur den digitala tekniken påverkar framtidens kulturutbud. På plats spelades och sändes delar ur pjäsen The Widows av Joyce Carol Oates, som har världspremiär på Strindbergs Intima teater i februari. Bland skådespelarna finns Cecilia Nilsson, aktuell från dramaserien Morden som sändes i SVT under hösten 2009 och tidigare bland annat Guldbaggenominerad för sin roll i Ulf Malmros film Den bästa sommaren. Läs DNs artikel här.
– Det är helt i August Strindbergs anda att delta i en försöksverksamhet som den här. Strindberg förändrade teaterns dramaturgi när han lät telefonen bli dramatisk budbärare. På samma sätt påverkar de digitala möjligheterna vår tids idéer om illusion och rum och närvaro, säger Ture Rangström, chef på Strindbergs Intima Teater.

– Hittills har de digitala sändningarna handlat om envägskommunikation. Vi undersöker nu om direktsänd dubbelriktad kommunikation kan skapa en annan sorts närvaro och därmed påverka överenskommelsen mellan scen och salong, säger Gunilla Kindstrand.

Bakom studien står bland annat Fiber Optic Valley, Riksteatern, Folkteatern i Gävleborg, Strindbergs Intima teatern, Stiftelsen framtidens kultur, Region Gävleborg och Söråkers Folkets hus. Anledningen till att testet utförs på Söråkers Folkets Hus är att de har Sveriges i särklass största publik för digitala sändningar. Testet är en del av en större förstudie som undersöker den digitala teknikens påverkan på konst och kultur ur ett regionalt perspektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar