onsdag 3 februari 2010

Kultur och Besöksnäring

På den alltid lika intressanta bloggen www.kulturekonomi.se skriver Tobias Nielsén idag om sin föreläsning på Besöksnäringens ledarforum som tar upp en helt avgörande fråga inför framtiden:

"Tydligt är hur många kulturverksamheter skapar enorma pengaflöden då besökarna lägger pengar på resor, övernattning, shopping och restaurangbesök. Dessa delar ligger ofta på mellan dubbelt och fyra gånger så mycket som entrébiljetten. Men det är på biljettintäkterna teaterverksamheten eller konstmuseet som tjänar sina pengar (om det inte finns offentligt stöd).

Hur fungerar det ömsesidiga ansvaret för detta kultur- och turistsystem? Dåligt, menar jag, eftersom besöksnäringen ofta bara hakar på och tar kulturen för given. Trots att det är få hotell som faktiskt får gäster av egen kraft. Nästan alltid är det något som lockar, och oftast arbete eller nöje. Min poäng var att utöver finansiering och risk kan över huvud taget mycket göras för att bättre samverka kring marknadsföring och infrastruktur (vägar, skyltning m.m.)"

Läs hela inlägget här

Källa www.kulturekonomi.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar