onsdag 3 februari 2010

Regeringens musikexportpris för 2009

Borlängebandet Mando Diao fick häromdagen regeringens musikexportpris för 2009. ”Svensk musik är en av de viktigaste igenkänningsfaktorerna för Sverige” säger handelsminister Ewa Björling i GävleDalas reportage som du kan se i sin helhet här.

"Mando Diao är ett av Sveriges internationellt sett mest framgångsrika liveband någonsin. 2009 stärkte bandet sin position ytterligare genom ungefär 150 konserter i bland annat Tyskland, Storbritannien, USA och Asien", skriver juryn i sin motivering.

Regeringens hederspris gick till Nils Landgren: "för utomordentliga insatser för spridningen av svensk musik i utlandet. Han är en unik musiker och en internationell storstjärna med en verksamhet som sträcker sig härifrån till Kina. (...) Tillsammans med Siegfried Loch har han genom det tyska skivbolaget ACT - ett av de största skivbolagen i sin genre - starkt bidragit till att marknadsföra svensk jazz och svenska jazzmusiker internationellt. Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson och Esbjörn Svensson är lysande exempel på svenska musiker som genom Nils Landgrens mentorskap och engagemang nått stora internationella framgångar".

Källa www.musikindustrin.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar