fredag 29 januari 2010

Från råvarukällor till kunskapskällor – Välkommen till idéutbyte om framtidens innovationspolitik

Den 10-11 mars 2010 arrangeras den nationella klusterkonferensen i Tällberg – en kreativ tillställning för att diskutera hur vi skapar innovation och hållbar tillväxt i Sverige.

Att skapa tillväxt och nya jobb är en central utmaning för Sverige och idag satsas betydande resurser på att hitta nya sätt att arbeta med tillväxtfrågor och regional utveckling.

Men vad når vi egentligen för resultat? Var finns de goda exemplen? I Dalarna, Gävleborg och Värmland, finns 14 klusterorganisationer som omfattar mer än 600 företag med 60 000 anställda. Här finns flera exempel på hur lokal och regional samverkan kan leda till innovation och internationell konkurrenskraft.

Vi hoppas att du vill vara med och ge din syn på hur man skapar en effektiv innovationsstrategi! Anmäl dig redan idag på www.klusterkonferensen.se - här kan du även läsa mer om konferensen och programmet.

Klusterkonferensen är en del av SLIM-projektet.

Varmt välkommen!

Region Dalarna, Region Gävleborg och Region Värmland

torsdag 28 januari 2010

Kulturella och kreativa näringar utvecklar

KKN Värmlands projektledare David Lindeby och Bo Edvardsson, professor vid Centrum för Tjänsteforskning på Karlstads universitet skrev en gemensam debattartikel i NWT förra veckan i anslutning till KNUFF-seminariet som jag skrivit om här tidigare:

Vi drömmer om att företag i Värmland ser det som en självklarhet att ha en konstnär eller kreatör i sin styrelse. Vi önskar att kultur ska vara ett lika självklart inslag vid representation som sport. Och vi längtar efter att få se mer av universitetets forskning användas i utvecklingen av de värmländska företagen.

Vi är inte ensamma om att tro på kulturens betydelse för tillväxt och innovationer. Sedan länge har ett dynamiskt samspel mellan kompetens, kreativitet och kultur visat sig vara motor i regioner, kluster och företag som växer och skapar attraktionskraft. I september förra året kunde vi, för ovanlighetens skull, se en näringsminister och en kulturminister stå sida vid sida och presentera ett nytt nationellt handlingsprogram för kulturella och kreativa näringar.(...)

Handlingsprogram är bra. Handling är ännu bättre. Enligt en kartläggning av Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS, arbetade 434 323 svenskar i kulturella och kreativa näringar 2007. Av dem fanns 8 674 i Värmland. Det här är en sektor som ständigt ökar, mellan 1995 och 2005 ökade arbetstillfällena med 15 procent. Samtidigt minskade tillverkningsindustrin med 8 procent och tjänstesektorn ökade med 20 procent. Fakta talar sitt tydliga språk. Vi hör ministrar prata om att vår förmåga att utveckla entreprenörskap och innovationer är avgörande för Sveriges fortsatta utveckling, men om vi ska tänka nytt behöver vi göra annorlunda.

Läs hela artikeln här

tisdag 26 januari 2010

fokus Glada Hudik

Glada Hudik Teaterns framgångar som under året kommer generera bl a inspelning av en teveserie, en långfilm och ett gästspel i USA ger ett ökat fokus på Hudiksvalls kommun. För att ta tillvara de möjligheter som detta medför har man i Hudiksvall startat en process som man kan följa via hemsidan Fokus Glada Hudik. En arbetsgrup har bildats med representanter från näringsliv, kommun och privatpersoner för att ta fram förslag på aktiviteter och strategier för hur man kan dra nytta av den publicitet som Glada Hudikteatern skapar för att öka kommunens attraktivitet för boende, företagare och besökare samt att verka för att antalet arbetstillfällen ökar.

Fokus Glada Hudik är motorn i arbetet med att forma bilden av Hudiksvall och fylla varumärket Glada Hudik. Målet är att fler ska känna till vår kommun och vad vi har att erbjuda i Hudiksvall i form av till exempel näringsliv, kultur, livskvalitet, arbetsliv och vacker natur. Då ökar chanserna till ökad inflyttning och etablering av företag skriver man på hemsidan. Man kan även prenumenera på ett nyhetsbrev.

måndag 25 januari 2010

Nordiska Akvarellmuseet ger 20 gånger pengarna tillbaka till regionen

För första gången i Sverige har värdet av ett museum, Nordiska akvarellmuseet på Tjörn, mätts i ekonomiska termer. I två år har forskarna samlat data från bland annat Tjörns kommun, Västra Götalandsregionen och internationella källor. Enkäter har gjorts, både på museet och via Sifo.
De samhällsekonomiska vinsterna har sedan mätts utifrån värden som till exempel den direkta upplevelsen av att vara på museet, att vistas i miljön runt omkring och vilken betydelse institutionen har för kommande generationer.

För Tjörn innebär 150 000 besökare per år 13 miljoner kronor i ökade intäkter från bland annat biljettförsäljning, mat och dryck, övernattning och shopping.

Det sammanlagda värdet som skapas i hela regionen motsvarar 265,5 miljoner kronor. Den summan överstiger med råge de kommunala, regionala och statliga bidragen.
Läs hela artikeln i GP.

söndag 24 januari 2010

Skådespelare i unik
test kring kultur och digital teknik

Onsdagen den 13 januari skedde en unik test i Söråkers Folkets hus kring hur den digitala tekniken påverkar framtidens kulturutbud. På plats spelades och sändes delar ur pjäsen The Widows av Joyce Carol Oates, som har världspremiär på Strindbergs Intima teater i februari. Bland skådespelarna finns Cecilia Nilsson, aktuell från dramaserien Morden som sändes i SVT under hösten 2009 och tidigare bland annat Guldbaggenominerad för sin roll i Ulf Malmros film Den bästa sommaren. Läs DNs artikel här.
– Det är helt i August Strindbergs anda att delta i en försöksverksamhet som den här. Strindberg förändrade teaterns dramaturgi när han lät telefonen bli dramatisk budbärare. På samma sätt påverkar de digitala möjligheterna vår tids idéer om illusion och rum och närvaro, säger Ture Rangström, chef på Strindbergs Intima Teater.

– Hittills har de digitala sändningarna handlat om envägskommunikation. Vi undersöker nu om direktsänd dubbelriktad kommunikation kan skapa en annan sorts närvaro och därmed påverka överenskommelsen mellan scen och salong, säger Gunilla Kindstrand.

Bakom studien står bland annat Fiber Optic Valley, Riksteatern, Folkteatern i Gävleborg, Strindbergs Intima teatern, Stiftelsen framtidens kultur, Region Gävleborg och Söråkers Folkets hus. Anledningen till att testet utförs på Söråkers Folkets Hus är att de har Sveriges i särklass största publik för digitala sändningar. Testet är en del av en större förstudie som undersöker den digitala teknikens påverkan på konst och kultur ur ett regionalt perspektiv.

En KNUFF i rätt riktning

KKN Värmland arrangerade seminariet KNUFF den 21 januari i Karlstad och projketledare från KKN Dalarna och KKN Gävleborg deltog också i dagen.
"Nästan hundra personer har mötts i de mest oväntade konstellationer och bytt tankar med varandra, och jag vet att många redan bokat nya möten för att fortsätta diskussionerna", säger David Lindeby, projektledare för Kulturella och Kreativa Näringar på Region Värmland.

Förhoppningen är att dagens seminarium ska sätta igång en rad olika möten i Värmland. Målet för projektet är att på olika vägar växla upp resurser, samarbeten och värden som redan finns inom den kulturella näringen.
– Det handlar om att hitta fruktbara samarbeten med företag och organisationer som leder till affärsutveckling och innovationer, säger David Lindeby.

Läs om seminariet och titta på filmerna.

måndag 18 januari 2010

Melodifestivalen, VM i skidåkning, Peace & Love och Freluga Trädgårdsscen — Hur kan arrangemang bidra till att skapa en hållbar utveckling i Gävleborg

Välkommen till en inspirationsdag om kreativ tillväxt, regional utveckling och attraktionskraft 12 februari på Högbo Brukshotell. Vi spanar på goda exempel inom de kulturella och kreativa näringarna och dagen avslutas med att vi gemensamt får uppleva genrepet inför Melodifestivalen på Göransson Arena.

Inbjudan riktar sig till förtroendevalda, kommunledning, tjänstemän inom kultur, näringsliv, turism, information, fritid, bransch- och intresseorganisationer, företag, föreningar. Sprid gärna denna info i dina nätverk .

Alla uppgifter om anmälan, kostnad, busstider etc hittar du här
Anmälan sker via epost till: utbildning@regiongavleborg.se

Det är snart en månad kvar tills det är dags men vänta inte med anmälan, antalet platser är begränsat och sista anmälningsdag är 22 januari.

PROGRAM
Ca 13:30 Mingel och lunchmacka på Högbo Brukshotell

14:00 Välkommen & Inledning
Charlotta Netsman projektledare för Kulturella & Kreativa Näringar (KKN Gävleborg), Region Gävleborg

14.10 Nätverkens betydelse för utvecklingen av upplevelsenäringen i Sandvikens kommun. Bosse Eriksson , kultur och fritidschef i Sandvikens kommun

14.30 Live Nation, melodifestivalen och upplevelsebaserad kommunikation
Anders Leijon , Sales & Project Manager för Melodifestivalen, Live Nation, världsledande konsert och turnéarrangör.

15.00 Beyond skiing – ett unikt helhetskoncept för att skapa regional utveckling via större arrangemangSvenska Skidförbundet, Falu Kommun, samt region Dalarna ansöker tillsammans om att få arrangera skid-VM i de nordiska disciplinerna. Faluns ambition med VM är att lyfta evenemanget till en högre nivå än vad som gjorts tidigare. Konceptet för samman elitskidåkning med snö och skidaktiviteter för barn, kulturarrangemang, politik, affärsverksamhet och underhållning.

Tomas Ringsby Petersson är konsult inom affärsutveckling och marknadsföring främst inriktad mot industri och logistik. Under åren 2007-2009 var han Förbundsdirektör för Svenska Skidförbundet. Katarina Medveczky arbetar som koordinator för VM kandidaturen 2015 inom Svenska Skidförbundet, förra året var hon projektledare för World Cup i Bandy i Sandviken och fanns även med i organisationen för Alpina VM i Åre 2007

15.30 Peace & Love - mycket mer än en festival Patric Hammar, festivalchef på Peace & Love i Borlänge som gjorde braksuccé 2009 och blev Sveriges största musikfestival med mer än 40 000 besökare. Hör honom berätta om framgångsfaktorer och framtidsplaner.

16.00 Freluga Trädgårdsscen – en framgångssaga i byformat
Syskonen som förverkligade en galen idé, gjorde succé och under 2009 fick pris både som årets marknadsförare på Eldklotet och årets kooperativ av Coompanion.
Två av grundarna Jacob Abrahamsson och Petra Abrahamsson berättar om hur det gick till.

16:30 Melodifestivalen i Sandviken Odd Westby, Informationschef, Sandvikens kommun

16.45 Middag

18:30 Avfärd till Göransson Arena 19:00 Genrep Melodifestivalen

22:00 Återresa

Är du bara kreativ? — hur kreativa och kritiska tankar blir konstruktiva handlingar

Professor Lars Torsten Eriksson, berättar hur tankar resulterar i innovationer, entreprenörskap och kreativa näringar. Samtidigt presenteras hans nya bok "Konstruktivt tänkande".
När? Torsdag 21 januari kl 12.00
Var? Högskolebiblioteket, gävle Högskola
Se mer info här

torsdag 14 januari 2010

Tjänstedesign leder till ökad lönsamhet!

Åtminstone om man får tro inbjudan till ett seminarium som bl a GävleDala Design Lab anordnar i Hudiksvall den 4 februari.
Över 70 procent av vår ekonomi idag bygger på en tjänst eller service. Tjänstedesign kan enkelt beskrivas som att med hjälp av designmetodiken utveckla en tjänst eller service så att den blir så bra som möjlig för användaren, samtidigt som det skapar konkurrenskraftiga fördelar för företag/organisationer och offentlig sektor.
Daniel Ewerman, VD Transformator Design föreläser
om hur du kan öka kundvärdet och kundupplevelsen vid
tjänsteutveckling och ger konkreta exempel på innovativa och slutkundsnära arbetsmetoder
.
Anna-Karin Lingham, varumärkeskonsult föreläser under rubriken:
Med ett tydligt, konsekvent och engagerat varumärkes-
arbete stärker du både tillväxt och lönsamhet i ditt företag.

Seminariearrangörer: Design i Västernorrland och GävleDala Designlab i samarbete med Fiber Optic Valley AB samt Monitor AB.
Läs hela programmet här.
Anmälan senast 28 januari.

måndag 11 januari 2010

Bli proffs på att mingla och nätverka!

Om du vill bli ännu bättre på att:
• Förstå kraften i nätverksekonomin
• Presentera dig minnesvärt
• Bygga personliga affärsrelationer
• Skapa vinna-vinna-vinna situationer
• Proffsmingla
har du chansen att stärka din kompetens vid ett flertal tillfällen i vår.

Katarina Widoff på Kommunikationsfabriken (KOMFAB) är föreläsare och författare, som utbildar i konsten att nätverka, skapa personliga relationer, service.
KOMFAB finns i Stockholm och i gamla tegelfabriken på Rönnskär i Stocka, norr om Hudiksvall.

Hon arrangerar Nätverksträffar med Minimässa, ett koncept som utvecklats för att förmedla kraften i att nätverka och skapa socialt mod i kontakten med folk man inte känner, presentera sig enkelt och minnesvärt för att göra ett avtryck och ett intryck.

I Gävle kommer det bli två nätverksträffar i vår; onsdagarna 20 januari samt 21 april kl 16-18 på restaurang Heartbreak Hotell. Även i Stocka, Sundsvall, Stockholm under våren 2010.

Mer info samt anmälan: www.komfab.se