tisdag 29 november 2011

Kreativa Europa – kommissionen presenterar nytt program inom kultur!

Tusentals människor som jobbar med film, tv, kultur, musik, scenkonst, kulturarv och liknande områden kan nu få mer EU-pengar genom det nya programmet Kreativa Europa, som EU-kommissionen presenterade. Programmet föreslås få en budget på 1,8 miljarder euro för 2014–2020. Det blir i så fall ett välbehövligt stöd till de kulturella och kreativa näringarna, som är en viktig källa till jobb och tillväxt i Europa. Film och audiovisuella produktioner (som nu omfattas av Mediaprogrammet) kan få över 900 miljoner euro i stöd och kultursektorn kan få nära 500 miljoner euro. Kommissionen vill också satsa över 210 miljoner euro på att göra det lättare att få finansiering: små aktörer ska få tillgång till upp till en miljard euro i banklån. Dessutom ska 60 miljoner euro gå till policysamarbete och innovativa sätt att hitta ny publik och ta fram nya företagsmodeller.

– Den här satsningen hjälper tiotusentals kultur- och filmarbetare att utnyttja den inre marknaden på bästa sätt och nå ut till en bredare publik i och utanför Europa, säger EU:s kulturkommissionär Androulla Vassiliou. Utan de här pengarna skulle det bli svårt, eller rentav omöjligt, att ta sig in på nya marknader. Kreativa Europa främjar också kulturell och språklig mångfald och bidrar till Europa 2020-målen för jobb och hållbar tillväxt.

Det här kan Kreativa Europa bidra till:
•300 000 artister och kulturarbetare får hjälp att nå ut till en ny publik utomlands.
•Över 1 000 europeiska filmer kan få distributionsstöd så att de kan visas för biopubliken i hela Europa och övriga världen.
•Minst 2 500 europeiska biografer får stöd så att de kan se till att minst hälften av deras filmer är europeiska.
•Mer än 5 500 böcker och andra litterära verk kan få stöd till översättning så att fler kan läsa dem på sitt modersmål.
•Tusentals kulturorganisationer och yrkesverksamma kan få utbildning för att skaffa sig ny kompetens och förbättra sina möjligheter att jobba internationellt.
•Minst 100 miljoner människor kommer att få ta del av de projekt som programmet finansierar.

Läs mer
Ladda ner hela programmet

Källa: Central Sweden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar