måndag 28 november 2011

Kulturinventering i Nordanstig

I början av maj 2011 genomfördes en heldags kulturmanifestation under rubriken "Kulturgryning i Nordanstig". Arrangemanget var välbesökt och beskrivs närmare här. Kulturgryning var tänkt som en mötesplats, nätverksplattform och kontaktyta mellan kommun, allmänhet, kulturliv och företagare inom de kulturella och kreativa näringarna och uppslutningen överträffade förväntningarna. Men förutom att vara ett arrangemang i sig så var också Kulturgryning ett led i en kartläggning av de kulturella och kreativa näringarna i Nordanstig. Uppdraget med inventeringen var följande:
•Inventeringens uppgift är att tillhandahålla ett "verktyg" som ger kommunen möjlighet att över tid kunna skaffa sig överblick över vilka enskilda och/eller grupper som är aktiva inom Nordanstigs kulturliv och kulturnäring.
•Inventeringens uppgift är också att pejla utvecklingstendenser och trender bland kulturutövare och företagare, i syfte att möjliggöra förståelse för kulturlivets och kulturnäringens behov av stöd och samarbeten i olika former.
•Inventeringen ska dessutom kunna tjäna som underlag i ett arbete med en lokal kulturplan.

Rapporten Kulturinventerig i Nordanstig. Om kulturliv och kulturnäring i en liten landsortskommun finns nu att läsa i sin helhet här. Den ger en intressant inblick i en dynamisk utvecklingsprocess med kultur och kulturella och kreativa näringar som nav men med en hel kommuns utveckling som mål. Som en fortsättning på den här processen kommer Nordanstigs kommun anordna fyra workshops som vi kommer återkomma till här, den första redan i början av december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar